Josep Maria de Sagarra. Vida Privada


Josep Maria de Sagarra (Barcelona, 1894-1961).

Dramaturg, periodista, novel·lista, memorialista, traductor i, per damunt de tot, poeta.

La utilització d’una llengua viva i rica, l’ús de recursos retòrics d’una gran plasticitat, i sobretot, la intenció de distreure o commoure el lector o l’espectador, el connecten amb el públic i el lector popular i és recompensat amb èxits teatrals clamorosos, com La corona d’espines (1930), L’Hostal de la Glòria (1931), El Cafè de la Marina (1933) o La Rambla de les floristes (1935). En el camp de la poesia cal destacar Cançons de rem i de vela (1923), El comte Arnau (1928) i El poema de Nadal (1931). La novel·la Vida privada (1932) és considerada la novel·la emblemàtica de Barcelona.

Col·labora amb assiduïtat a la premsa i aplega algunes d’aquestes col·laboracions en dos volums: Cafè, copa i puro (1929) i L’aperititu (1937). El 1938 s’estableix a França on es dedica, fonamentalment, a la traducció de la Divina Comèdia. El 1940, de retorn a Catalunya, s’incorpora a la vida literària clandestina i, amb l’ajut d’alguns mecenes, enllesteix la traducció de Dante, tradueix el teatre de Shakespeare i escriu unes amenes i extenses Memòries (1954). Una bona part de les seves obres es tradueixen a diverses llengües i algunes es duen al cinema i la televisió.
Pàgina elaborada per Gabriel Boloix per a l’AELC.
Actualització: Toni Terrades.
Fotografies: ©Arxiu fotogràfic de La Vanguardia i Barcelona i els llibres.

Biografia

Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau neix a Barcelona el 5 de març de 1894.

Provinent d’una família de la petita aristocràcia barcelonina, el pare, Ferran de Sagarra i de Siscar, consagra la seva vida a la investigació històrica.

Durant la infantesa de Josep Maria de Sagarra té una forta importància la casa senyorial del carrer de Mercaders, amb una biblioteca amb quatre segles d’antiguitat i, sobretot, la finca de Santa Coloma de Gramenet on entra en contacte per primer cop amb la natura, de la qual n’és un apassionat, fet palès en una de les seves primeres proses: Els ocells amics (1922). Comença el batxillerat a l’institut de Reus i l’acaba als jesuïtes del carrer Casp de Barcelona, on dóna a conèixer els seus versos de tema religiós o de tema històric, escrits indistintament en català i castellà. Amb només quinze anys publica un sonet a Il·lustració Catalana i alguns poemes a La Revista Universitària. Ja en aquesta època és lector del teatre e Shakespeare, de les Vides paral·leles de Plutarc, dels poemes homèrics, del poeta renaixentista italià Ludovico Ariosto i de la Divina Comèdia de Dant. Amb tot, ben aviat adquireix un sòlida formació cultural.

L’any 1910 ingressa a la Facultat de Dret. Forma part de la penya literària de l’Ateneu Barcelonès, amb el padrinatge del Quim Borralleras, personatge peculiar que l’introdueix a les tertúlies literàries, al món dels restaurants, de les terrasses dels cafès i del Paral·lel. L’any 1913 guanya l’Englanina d’Or als Jocs Floras de Barcelona amb el poema “Joan de l’Ós”, que es comença a gestar durant un viatge a Itàlia. El 1916 ingressa a l’Instituto Diplomático y Consular de Madrid però poc abans d’acabar els estudis els deixa per dedicar-se de ple a al literatura. A Madrid, intima amb personatges destacats del moment i coneix les millors tertúlies literàries com per exemple la “Pombo”, encapçalada per Ramón Gómez de la Serna. El seu nom comença a sonar ja que, a part de l’Englantina d’Or, publica amb bona acollida Primer llibre de poemes (1914) i El mal caçador (1915). A més, estrena al Romea Rondalla d’esparvers (1917) i edita la novel·la Paulina Buxareu, el 1919. El seu amic José Ortega i Gasset, eminència del diari El Sol i conscient que la carrera diplomàtica no satisfà gens Sagarra, li proposa la corresponsalia a Berlín. L’autor accepta l’oferiment i, d’aquesta manera, entre els anys 1919 i 1921 recorre Txecoslovàquia, Polònia, Alemanya o Holanda, entre d’altres països. En tornar, el seu amic Josep Pla el convida a la Costa Brava i li descobreix la bellesa d’aquells paratges, cosa que inspira el nou volum de poemes Cançons de rem i de vela. A poc a poc, l’èxit i la popularitat que assoleix de ben jove creix, sobretot gràcies al fet que la seva producció es diversifica en tots els gèneres, amb un català vivíssim que l’apropa al gran públic. Durant un bon seguit d’anys aconsegueix estrenar cada any una o dues obres amb gran èxit i les seves novel·les es publiquen amb tiratges mai assolits fins aleshores.

En el període que va de 1920 a 1936, Sagarra recull a les seves obres les aspiracions nacionals de la societat catalana. Així, esdevé un mite popular que, en molts aspectes, ocupa el buit deixat per Frederic Soler, Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà o Joan Maragall. Conscient del paper que duu a terme Pompeu Fabra, ell no dubta mai a tenir molta cura del llenguatge. Pren consciència del paper que ocupa dins la cultura i aquest fet li fa revisar vells mites com El comte Arnau (1928) o donar la seva visió d’escrits tradicionals com el Poema de Nadal (1931), fragments del qual la gent de l’època se sap de memòria. Rep el premi “Fastenrath” de poesia i és Mestre en Gai Saber quan guanya novament l’Englantina el 1931. Aquest mateix any també obté el premi Crexells per la novel·la Vida privada (1932), obra que constitueix una crònica entre costumista i proustiana de la decadència de l’aristocràcia barcelonina. En el camp del teatre, també conrea una gran varietat de gèneres: intervé en la relització d’algunes de les revistes musicals més famoses del Paral·lel com Charivari, estrena comèdies, farses i sainets de costums com ara La Llúcia i la Ramoneta (1928), Les llàrimes de l’Angelina (1928) o La Rambla de les floristes (1935); publica tragèdies com Judit (1929) i, sobretot, crea un model de poema dramàtic que recull amb originalitat una bona part dels ingredients del drama o la comèdia de costums i de la cançó popular catalana: La filla del Carmesí (1929), La corona d’espines (1930), L’Hostal de la Glòria (1931), El cafè de la Marina (1933) i Reina (1935). En aquesta època escriu cançons i, a més, alguns poemes seus són musicats per Amadeu Vives, Eduard Toldrà i Lleó Morera. També tradueix obres de Goldoni, Molière i Pirandelo i conrea el periodisme, com a crític teatral i com a articulista, col·labora amb assiduïtat a La Publicitat, Mirador i aplega aalgunes d’aquestes col·laboracions en dos volums: Cafè, copa i puro (1929) i L’aperitiu (1937). Cultiva epigrames i poemes satírics que durant una època publica al setmanari El Be Negre.

L’esclat de la guerra civil espanyola, l’any 1936 -any en què li encomanen l’Himne de l’Olimpíada Popular– marca un abans i un després en la seva vida i en la seva obra. Gràcies al cònsol italià, que té una gran admiració per l’escriptor català arrel de la publicació de la traducció en vers de la Divina Comèdia, a partir del 1935, a La Veu de Catalunya, ajuda a fugir, entre d’altres, la seva germana (monja superiora del Col·legi Jesús i Maria del carrer Casp). Els seus versos satírics contra la FAI fan que en aquells moments es trobi en perill. S’intal·la al Port de la Selva, en companyia de la seva promesa Mercè Devesa, i, advertit pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya durant la República, Ventura i Gassol, arriba a la frontera francesa custodiat per homes armats i en un cotxe de la Generalitat. Així, entre 1936 i 1940, resideix a l’estranger. L’any 1936 es casa amb Mercè Devesa i emprenen un llarg viatge de noces des de Marsella fins a Tahití i la Polinèsia que dura fins el 1938. Fruit d’aquesta experiència són les obres L’Equador i els tròpics (1946) i La ruta blava, publicat primer en versió castellana l’any 1942; la versió original catalana, pòstuma, no veurà la llum fins el 1964. L’any 1938 s’estableix a París on neix, el 6 de gener de 1939, el seu fill Joan. Quan esclata la guerra mundial, es trasllada successivament a Saint-Sulpice-la-Pointe, Prada i Banyuls de la Marenda, on es dedica, fonamentalment, a la traducció de la Divina Comèdia. El 1940, de retorn a Catalunya, s’incorpora a la vida literària clandestina. És membre, l’any 1942, de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i, amb l’ajut d’alguns mecenes, enllesteix la versió de l’obra de Dant. Durant aquesta època també tradueix el teatre de Shakespeare i escriu el seu darrer poema narratiu: El poema de Montserrat (1950).

A partir de 1945, comença les negociacions per reprendre el teatre en català i la reposició de L’Hostal de la Glòria és un èxit clamorós. A partir d’aquí, escriu alguns drames en prosa de caire existencialista que, malgrat el seu interès, obtenen poc ressò: El prestigi dels morts, de 1946, La fortuna de Sílvia (1947) i Galatea, de 1948. Decebut pel poc èxit popular obtingut, decideix tornar a la vella fórmula del poema dramàtic i estrena algunes de les seves obres més famoses: L’hereu i la forastera (1949), Les vinyes del Priorat (1950) o L’alcova vermella (1952). Desanimat, també, després de la lluita i la col·laboració duta a terme a la resistència, decideix abandonar-la progressivament i intentar tornar a viure del teatre. Així, per diverses raons de tipus econòmic o literari, més que no pas ideològic, Josep Maria de Sagarra comença a col·laborar amb estaments més o menys oficials com el Diario de Barcelona, fins el 1957, Destino, de 1951 a 1961 i La Vanguardia, de 1957 fins el 1961. Accepta, a més, el càrrec de Conseller de la Societat d’Autors a Madrid. A partir d’aquestes col·laboracions, es promouen campanyes que desqualifiquen la seva persona i la seva obra i que l’acaben fent sentir marginat dels cercles culturals catalans durant anys. L’any 1954, amb seixanta anys, emprèn l’escriptura de les Memòries i estrena La ferida lluminosa, obra que li retorna l’èxit perdut en els darrers anys. L’obra, un drama burgès d’intenció religiosa, es tradueix al castellà, al portuguès i a l’anglès i obté el Premio Nacional de Comedia. És duta, a més, al cinema. Els dos darrers anys de la seva vida escriu un parell d’obres: El senyor Perramon i El fiscal Requesens, inspirades en obres de Molière i Gògol respectivament, i escrites a mida per a l’actor còmic Joan Capri. L’any 1960, el govern espanyol li concedeix La Gran Cruz de Alfonso X el Sabio. El fet d’acceptar la condecoració fa que rebrotin les crítiques dels sectors catalans de la resistència cultural, que veuen una actitut condescendent amb el règim franquista per part de l’autor, actitut motivada, d’altra banda, per la seva situació econòmica. L’any 1961, Sagarra prepara una llarga estada a Roma arran d’una beca de la Fundació March per escriure una obra ambiciosa sobre el Vaticà i la Ciutat Eterna i de la corresponsalia especial de La Vanguardia i de Ya per enviar cròniques sobre el Concili Ecumènic. Amb tot, però, un carcinoma li provoca una llarga agonia i, en última instància, el duu a la mort el 27 de setembre de 1961.

En commemoració del centenari del seu naixament, l’any 1994 s’inicia la reedició de l’obra completa a l’Editorial 3 i 4 de València. Des d’institucions i entitats es recorda l’autor amb exposicions i actes diversos i es tornen a representar, de nou, algunes de les seves obres dramàtiques. Les seves traduccions de William Shakespeare, són les versions que utilitzen moltes companyies catalanes actuals. L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet posa el seu nom al teatre municipal de la ciutat.

Obra. Sagarra_1998

Vida privada.
Barcelona: Llibreria Catalònia, 1932; Barcelona: Aymà, 1965 [Zènit]; Barcelona: Proa, 1983; Barcelona: Proa, 1988 [A tot vent, 201]; Barcelona: Planeta, 1988 [Antologia de la novel·la catalana]; Barcelona: Círculo de Lectores, 1990; Barcelona: Proa, 1993;

Vida privada (1932) és una novel·la que dibuixa un recorregut únic per la Barcelona de l’alta societat i la més baixa, pels seus salons, les seves sales de juntes, els seus cenacles i els seus bordells. Ha estat considerada la novel.la emblemàtica de Barcelona.
Els protagonistes són la família Lloberola, una família de les més respectades de la burgesia barcelonina, que després d’anys de prosperitat econòmica viuen temps de decadència, i veuen fondre’s el patrimoni familiar en mans dels seus elements més joves. Aquest procés de degradació social i moral és observat amb una implacable ironia per Josep M. de Sagarra en la seva millor novel·la. Premi Crexells, 1932.

“Sagarra divideix el text en dues parts, cadascuna amb una temàtica i un sector social predominant. La part inicial, crònica d’un naufragi social, recull l’enfonsament del marquès de Sitjar i la ineptitud per a la vida dels seus dos fills. El novel·lista agrupa ben intel·ligentment els nuclis narratius a l’entorn d’un xantatge, el qual li permet fixar els dos grans eixos temàtics: sexe i diner. I a la vegada aquest binomi és la clau de volta que possibilitat la fusió entre els dos grups protagonistes: la noblesa tradicional, carregada de títols i deutes, i l’aristocràcia de nova fornada, àvida de diners i posició. La frontissa sexe/diner, connecta els dos espais socials.”

(Ferran Gadea i Gambús. “Guia de lectura de Vida privada”, dins de Lectures de COU 1995-96. Barcelona: La Magrana,1995).

--------------------

Vida privada és la gran novel·la barcelonina tracta tot un seguit de temes: vuitcentisme, sexualitat, psicologisme, imatge d’una societat, elegia proustiana, connivència entre els baixos fons i alta societat, barcelonisme, modernitat literária, provocació moral, canvi de codis de comportament, etc. És un retrat acurat de des de les classes altes, amb llurs embulls econòmics, les desercions històriques, socials i personals, a les classes mitjanes amb els seus ideals i amb la seva mediocritat. La trama de la ficció és un tema clássic de novel·la, la història de tres generacions d’una mateixa família de l’aristocràcia barcelonina: els Lloberola. Components d’una classe social en franca decadència, repesenten el passat de la ciutat, un passat que té un espai urbà que li és propi: el barri vell, amb un centre neuràlgic que li dóna color i animació: la Rambla. El clima moral de l’obra es desenvolupa al voltant dels Lloberola; s’apleguen amics i coneguts, amants i amistançades sobretot, perquè el que vol descriure l’autor és, preferentment, el clima moral d’aquesta classe social i el de la ciutat, ambdós van estretament lligats, ambdós són centre de la novel·la. Pel que fa a l’escenari, si Barcelona és omnipresent a Vida privada, ho és i seguint el seu títol perquè, d’una banda, sempre s’esmenten i es descriuen carrers i les cases on viuen els personatges, en una mena, d'”alter ego” seu, però d’una altra, perqué també es fa referència als llocs on es diverteixen, per tal de fixar-los, per tal de perpetuar-los; des d’aquesta perspectiva l’autor és un hábil i animat cronista de la ciutat, com si lluités contra l’oblit en deixar constància dels llocs de moda dels seu temps. Centrant-nos en els protagonistes de la novel·la, els Lloberola, sabem que, inicialment vivien en un casalot del carrer Sant pere més Baix, però que amb l’ensulsiada enconòmica, el patètic patriarca de la família, un patriarca mancat de qualsevol mena de grandesa, es va haver de traslladar a l’Eixample, l’espai de la burgesia, concretament al carrer Mallorca; en un pis,doncs, on amb dificultat d’encabir mobles i objectes de decoració. Seguint aquesta voluntat de situar les cases dels personatges, que equival a classe social, i alhora possibilitats econòmiques, sabem que ela amics dels Lloberola viuen al barri vell de la ciutat amb l’aristocràcia tricentenària del carrer Montcada; en canvi d’altres que connecten amb els nous temps, ja s’han traslladat de barri i han anat -cap a la part alta, de la ciutat, a la recerca de més espai i d’un jardí, concretament al passeig de Reina Elisenda. La Barcelona de Vida privada és, doncs, una façana externa, unes cases, i llocs de diversió, básicament, però també una manera de ser dels qui l’habiten, com una quintaessència de la ciutat. Un barcelonisme que es transforma també amb el pas del temps, una transformació igualment negativa per al narrador. Com a moralista i alhora, memorialista, i un cop determinat on viuen els personatges, l’autor passa a descriure on es diverteixen: on es troben, beuen, mengen… I no podia faltar en la voluntat de descriure els ambients de diversió de l’època, la inclusió del Districte V o Barri xinés, aleshores molt de moda a la ciutat, i de renom literari europeu. L’Exposició Universal del 1929 és un momet clau de la història de la ciutat. Amb ella s’obre la segona part de la novel·la inaugura nous espais de la ciutat. Concretament la plaça d’Espanya-, la triada per fer una mena de crònica radiografia de la manera de ser, i sobretot de divertir-se, dels barcelonins -de la seva inconsciència, també- i per esmentar llocs que freqüenten, ara tots plegats, pobres i rics. Però l’estil de Sagarra, pels sentiments a l’hora de descriure Barcelona, notem clarament que el seu cor està en una altra banda, però sobretot en un altre temps que vol dir en una altra Barcelona, la del passat perquè els ciutats, organismes vivents, són com les persones.

 


Anuncis

Deixa un comentari

Filed under literatura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s